Dalies, , Google Plus, Pinterest,

Drukāt

Posted in:

Slimnīcā nomirt nepilnus divus gadus vecs bērns; vecāki vaino mediķus nolaidībā

Kuram jāatbild par puisēna nāvi Bērnu slimnīcā?

27. augustā Markusam būtu apritējuši divi gadi, taču savu dzimšanas dienu puisēns tā arī nesagaidīja. Nepilnus divus gadus vecais bērns ar apdegumiem uz kājas  tika nogādāts Bērnu klīniskās universitātes slimnīcā (BKUS), kur nākamajā dienā, 15. augustā, mira. Vecāki vaino mediķus par, iespējams, nepamatoti lietoto vispārējo anestēziju.

“Bērnam knapi divi gadi. Tika veikta vispārējā narkoze. Pamostoties viņam parādījās zili riņķi zem acīm, zilas lūpas. Palātā nav nevienas trauksmes pogas, pašam jāskrien, jābļauj, jāmeklē kāds. Tad atnāca, iedeva poti, bet tad bērns sāka “atslēgties”, un mediķi sāka reanimēt bērnu. Viņu atdzīvināja un nogādāja intensīvajā palātā” par notikumiem pirms nepilnus divus gadus vecā Markusa nāves TV3 raidījumam “Bez Tabu” stāstīja patēvs Mareks.

Tāpat vīrietis norāda, ka neesot veiktas bērna organisma pārbaudes pirms vispārējās anestēzijas lietošanas. Vecāki uzskata, ka droši vien sirds nevarēja izturēt kopējo narkozi. Vai pārāk spēcīgi medikamenti.

“Kādam par to jāatbild,” par ārstu iespējamo nolaidību bažās tuvinieks, piebilstot, ka ar iesniegumu vērsies Latvijas Republikas Ģenerālprokuratūrā.

Applaucējums uz bērna kājas radās pēc tam, kad, uz brīdi nepieskatīts, puisēns nejauši aizskāra krūzi, no kuras virsū uzlija verdoša kafija. Sākotnēji bērns tika nogādāts Vidzemes slimnīcā, kur tika sniegta neatliekamā medicīniskā palīdzība, bet dzīvības draudi netika konstatēti. Tomēr, kā tas allaž līdzīgās situācijās notiek, tika nogādāts Rīgā.

Māte Ilona, kura nu zaudējusi savu vienīgo bērnu, izmisumā trīcošām rokām un raudot piebilst: “Vainīgajiem jāsaņem pēc nopelniem! Vai nu pretsāpju zāles bija liktenīgas, vai narkoze!”

BKUS virsārste Renāte Snipe pagaidām gan atsakās komentēt iespējamos traģēdijas iemeslus, jo uzsākta iekšējā izmeklēšana.

“Arī mums nebija informācijas par bērna dzīvības apdraudējumu, tāpēc būsim pateicīgi par sadarbību šajā izmeklēšanā. Izsakām visdziļāko līdzjūtību vecākiem un ģimenei. Šis tiešām ir ļoti traģisks notikums,” ar nopūtu teic BKUS virsārste.

Taujāta par to, vai tika veiktas bērna organisma pārbaudes pirms vispārējās anestēzijas lietošanas, R. Snipe, atsaucoties uz Pacientu tiesību likumu, kas liedz izpaust nianses par slimnieku aprūpi, atbildi nesniedz.

Tikmēr trešdien paziņots, ka bērnu klīniskajā universitātes slimnīcā (BKUS) divus gadus vecā bērna nāvi varētu izvērtēt aptuveni mēnesi.

Slimnīcā izveidota Pacientu drošības gadījumu izskatīšanas grupa nelaimes gadījuma izvērtēšanai, kurā iesaistīti Pacientu drošības sistēmas, anestēzijas, ķirurģijas un aprūpes speciālisti, kā arī virsārsti.


4,247 skatījumi

Un Tavas domas par šo?