Dalies, , Google Plus, Pinterest,

Drukāt

Posted in:

Mediķu bezdarbība šokē vecākus: Vēl pusstunda un bērns būtu miris

BKUS atkal apendicītu operē novēloti?

Salīdzinoši neilgā laikā jau otra maza bērna vecāki publisko savu pieredzi Bērnu klīniskajā universitātes slimnīcā par novēloti operētu apendicītu. 16 stundas atrodoties ārstu uzraudzībā, viņu meitiņai plīsa aklā zarna. Pēc smagas operācijas sekoja neziņas pilna diennakts reanimācijā, kur izšķīrās jautājums – vai bērns izturēs. Tā kā meitiņas tētis ir ekonomikas zinātņu doktora grāda kandidāts un pasniedz ekonomiku un vadības zinības augstskolās, viņš nolēma savas zināšanas veltīt, lai palīdzētu sakārtot mūsu veselības sistēmu. Taču pēc notikušā publiskošanas viņa kandidatūra uz svarīgu amatu noraidīta.

Kā vēsta LTV raidījums “Panorāma”, gandrīz gadu pēc pārdzīvotā nu jau četrgadīgās meitiņas tētim grūti valdīt emocijas, stāstot par neziņas pilnajām diennaktīm Bērnu slimnīcā Vienības gatvē.

Bērns tika nogādāts slimnīcā ar sāpēm vēderā. Ap pulksten astoņiem, deviņiem vakarā meitiņas asinsanalīzēs konstatēja ļoti augstu leikocītu daudzumu un izteica aizdomas par «aklo zarnu». Visu nakti bērns atradās pie sistēmas. Desmitos no rīta ultrasonogrāfijas izmeklējums apstiprināja apendicītu. Pulksten 12 notika atkārtots izmeklējums.

Tikmēr bērnam temperatūra uzkāpa līdz 39 un 41 grādam, to mediķi “nosita” ar zālēm. Neviens bērnu neoperēja. Tad meitenes tēvs zvanīja savai mammai, kura pati 30 gadus nostrādājusi šajā slimnīcā. Mamma sacēla trauksmi bijušo kolēģu vidū, citi ārsti brīdināja, ka bērna stāvoklis ir bīstams. Tad tēvs kļuva kareivīgs un ass pret slimnīcas personālu. Operācija ilga līdz pulksten 18 vakarā. Abiem vecākiem tās bijušas baisas stundas, jo parasti apendicītu tik ilgi neoperē, tātad bijuši sarežģījumi.

Apendicīts bija plīsis. Reanimācijas ārsts teicis, ka vēl pusstunda un bērna vairs nebūtu starp dzīvajiem.

Ārstējošais ārsts ar ģimeni runāja tikai pēc divām dienām.No stresa pēc kāda laika apendicīts konstatēts arī bērna tēvam. Viņš aizvests uz Paula Stradiņa slimnīcu. Stundas laikā veiktas analīzes, divu stundu laikā sākta operācija. Uldis nesaprot, kāpēc līdzīgos apstākļos ir tika dažāda ārstu attieksme.

Bērnu slimnīca notikušo atteikusies komentēt kameras priekšā, atsūtot rakstisku Bērnu ķirurģijas klīnikas profesora Arņa Eņģeļa atbildi:

“Apendicīta gadījumā slimnīcas taktika paredz tūlītēju antibakteriālās terapijas uzsākšanu pacientam pēc iestāšanās slimnīcā kopā ar noteiktu dinamiskas novērošanas periodu, kura laikā atbildīgais dežūrķirurgs izlemj, vai konservatīvo ārstēšanu var turpināt, vai nepieciešama operatīva terapija. Indikācijas operatīvai terapijai ir klīniskā stāvokļa saasināšanās no vēdera dobuma puses vai radioloģiska vai laboratoriska atrade, kura liecina par operatīvas terapijas nepieciešamību. Šāda taktika tiek ievērota visos apendicīta gadījumos gan Latvijā, gan pasaulē un arī tika ievērota pirms gada.”

Diemžēl, šis gadījums ir identisks ar to, kādu aprūpi gada sākumā saņēma puika no Bauskas. Kaut ātrā palīdzība zēnu atveda ar aizdomām par apendicītu, dežurējošais ķirurgs puisīti raidīja mājās. Arī viņam nākamajā dienā operēja jau plīsušu apendicītu.

Veselības inspekcija atklāja rupju ārstu nolaidību, taču policija krimināllietu atteicās ierosināt. Mamma nav padevusies un tiesājas ar slimnīcu.

Savukārt Uldis nolēmis savas zināšanas veltīt, lai palīdzētu sakārtot mūsu veselības sistēmu, startējot uz Austrumu slimnīcas valdes locekļa amatu. Uldis publiski izstāstījis par notikušo veselības ministrei. Pēc divām dienām sekoja atteikums. Viņš zaudējumu konkursā saista ar bērnu slimnīcas kritiku. Konkursa komisijas vadītāja gan uzsver, ka nekāda atriebība neesot notikusi. Konkursa kandidāti esot bijuši ļoti spēcīgi. Uzvarēja rehabilitācijas centra “Vaivari” valdes loceklis Artūrs Bērziņš.


6,264 skatījumi

Un Tavas domas par šo?