Dalies, , Google Plus, Pinterest,

Drukāt

Posted in:

Šokējoši: Sirmgalvis gadiem dzīvo necilvēcīgos apstākļos, sociālais dienests nodarbojas ar papīru darbu

Vai tiešām sociālajam dienestam ir vienaldzīgs sirmgalvja liktenis?

Necilvēcīgos apstākļos jau vairākus gadus dzīvo kāds pensionārs, par kuru nezinis neliekas ne bērni, ne domes sociālais dienests.

Netīrība, smakojošas drēbes, vientuļa sēdēšana pie pagasta veikala caurām dienām. TV3 raidījums “Bez Tabu” saņem satraucošu palīgā saucienu no Ventspils pusē esošā Popes pagasta par to, ka tās puses atbildīgie neliekas ne zinis par kāda sirmgalvja likteni.

Vecā Popes pagasta skolas māja, kurā nu dzīvo cilvēki. Arī kungs, kuram pirms pāris gadiem viņsaulē aiziet sieva. Kopš tā brīža vietējie iedzīvotāji mana, ka ar sirmgalvi kļūst gauži slikti. Kaimiņi stāsta, ka vīrietis dzīvo netīrībā un nereti badā.

Iespējams, ka tas ir par iemeslu, kamdēļ kungs pirms nedēļas atrasts guļam uz grīdas. Aizvests uz slimnīcu, tur apkopts, palaists mājās, un viss sākas no gala. Kad runājam ar sirmgalvi, viņš atzīst, ka sakopies nav, kopš izlaists no slimnīcas. Nedēļu.

Arī to, ka vājuma iemesls var būt neēšana. Dzīvoklī apstākļi ir zem kuras katras kritikas. Visur netīrība, cigarešu gali. Vienā no telpām ir kamīns, redzams, ka ogles kritušas uz grīdas. Manāma kaut kāda ēdmaņa, bet nav skaidrs, vai tā maz cilvēkam lietojama uzturā. Doties uz pansionātu kungs kategoriski atsakās. Vai tiešām nav citu iespēju viņam palīdzēt, pierunāt?

Raidījums dodas uz pagastu pie sociālās darbinieces taujāt. Viņa, padzirdot, kas ieradies, sāk zvanīt vīram juristam, savai priekšniecei, tās vietniecei meklējot iemeslu neatbildēt uz jautājumiem. Tās neaizliedz, bet kundze pati lemj, ka ar “dzelteno” raidījumu “Bez Tabu” nerunās.

Kungam ir bērni, tie par viņu neliekas ne zinis. Ir zināms, ka šobrīd tiek kārtoti papīri, lai kungu var apkopt samarieši. Bet tam vajadzīgs laiks un papīru kārtošana.

Sagaidām Popes pagastveci, kurš piekrīt gan runāt, gan kopā doties uz kunga mājokli, jo tur nav bijis. Redzētais nav patīkams. Pagastvecis, taujāts, kuram ir jāstrādā ar vīrieti, lai beidzot viņu pierunātu doties uz pansionātu atbild, ka viennozīmīgi sociālajam dienestam, jo tas ir šā dienesta uzdevums un misija.

Pagasta priekšnieks atzīst, ka kaut kas jādara ir, jo, ņemot vērā redzēto, ka dzīvoklī jau ir dedzis dīvāns, nav garantijas, ka neizceļas ugunsgrēks. Starp citu, kungu satiekam vēlreiz, un kopējā saruna tomēr vieš cerības, ka sirmgalvi varētu pierunāt doties uz pansionātu.

Ir tikai jāstrādā, jo, kad viņam gan “Bez Tabu”, gan Popes pagastvecis piedāvā vismaz aizbraukt līdz pansionātam un palūkot, kā tur izskatās un kā tur kas notiek, viennozīmīgu “nē” nedzirdam.


2,832 skatījumi

Un Tavas domas par šo?