Dalies, , Google Plus, Pinterest,

Drukāt

Posted in:

“Mēs ar labdarību nenodarbojamies!” Pirmās grupas invalīdam mirst suns; palīdzību apglabāšanā atsaka

Kur palikusi cilvēcība?

Par cilvēku vienaldzību un neiedomāju cinismu no iestāžu pusēm vēsta TV3 raidījums “Bez Tabu”.

Tas bija pirms 12 gadiem, kad Aivars un Daina uz ielas atrod mazu kucēnu, kuru paņem aizgādībā. Tajā laikā vīrietis vēl var staigāt un viss ir labi. Bet dzīve mainās, kungam nākas iesēsties ratiņkrēslā, bet pieaugušais suns turpina dzīvot pie viņiem. Bet nekas nav mūžīgs.

Pirms pāris dienām abu cilvēku mīlulis aiziet viņsaulē. Pašiem nav iespēju dzīvnieku apglabāt, transporta nav, vīrietis ar ratiņkrēslu no ceturtā stāva lejā netiek, sievietei lielo suni pašai iznest nav spēka.

Saimnieki sāk zvanīt instancēm un interesēties, vai kāds var palīdzēt. Te jāpiebilst, ka vīrietim ir trūcīgās personas statuss, viņš pārtiek no invaliditātes pensijas 100 eiro, sieviete ir maznodrošinātā.

“Kam tikai es nezvanīju. Glābējiem, policijai, veterinārajai klīnikai, dzīvnieku kapsētai. Visi atteica. Prasīju arī sociālajam dienestam, tie atbildēja, ka tā nav viņu kompetence. Es arī piedāvāju, ka samaksāšu tos 60 eiro, bet tad, kad man būs pabalsta nauda. Gan jau kaut kā iztiksim, bet tam neviens nepiekrita,” stāsta suņa saimniece Daina.

Rīgas pilsētā vairākām veterinārajām klīnikām valsts ir piešķīrusi kvotas, kas nozīmē, ka maznodrošinātām un trūcīgajām personām ir iespēja uz šīm klīnikām aizvest savu mājdzīvnieku un saņemt bezmaksas sterilizāciju vai eitanāziju. Bet dzīvnieks turp jānogādā paša spēkiem.

Bez Tabu sarunā ar Rīgas domes Mājokļu un vides departamenta pārstāvi Lanu Puntusi noskaidro, ka visas kvotas jau teju beigušās. Šo pakalpojumu sniedz vēl tikai vienā klīnikā. Bet kā to dzīvnieku dabūt uz ambulanci?

“Paņemot dzīvnieku, ir jārēķinās ar papildu resursiem gan laika, gan finanšu jomā dzīvnieka aprūpē. Ar dzīvnieku jāiet staigāt, jābūt siksniņai, viņš ir jābaro, viņš ir veterināri jāaprūpē, un visas šīs prasības ir jānodrošina dzīvnieka īpašniekam.”

Suņa līķis tiešām jau sācis smakot. Filmēšanas grupa zvana gan uz Beinerta klīniku, kurai ir līgums ar Rīgas pašvaldību, otrais – citiem medību laukiem.

Veterinārās klīnikas darbiniece: Jā, mēs varam aizbraukt, bet tas ir maksas pakalpojums. 30 eiro ir izbraukšana, papildu maksa ir par kremāciju. Bezmaksas nebūs arī tur, jo tas ir saimnieku suns. Tikai klaiņojošajiem suņiem tas ir bez maksas.

Dzīvnieku kapsētas pārstāvis: Tā kundze man vakar zvanīja. Es viņai visu izstāstīju. Viņa teica, ka ir pensionāre, bet mēs ar labdarību nenodarbojamies. Mēs esam privāts kantoris. Mums neviens neatmaksās, ja mēs to suni par velti paņemsim.

Vai tiešām nav neviena, kurš varētu palīdzēt, un cilvēkiem nāksies pārkāpt likumu dzīvnieku vai nu pa kluso kaut kur aprokot, vai atstājot ielas malā? Izeja tomēr ir. Ja galvaspilsētas iedzīvotājam ir maznodrošinātā vai trūcīgā statuss, mirušā dzīvnieka aizvešanu apmaksā Rīgas domes Sociālais departaments. Pēc Bez Tabu zvana departamenta darbinieki bijuši pie cilvēkiem, suns aizvests.


2,899 skatījumi

Un Tavas domas par šo?