Dalies, , Google Plus, Pinterest,

Drukāt

Posted in:

Sabiedrība nav informēta par Lemberga lietas iztiesāšanas faktiskajiem apstākļiem

Ventspils mēram liegts filmēt tiesas sēdi! Kāpēc?

Aizliegums filmēt un plašākai sabiedrībai pārraidīt Ventspils mēra Aivara Lemberga krimināllietas procesa gaitu raisījis milzu neizpratni par to, kā interesēs šis lēmums pieņemts, un kurš galu galā no tā ir ieguvējs.

Kā novērojams sociālajos tīklos, nereti paši žurnālisti nav informēti par to, kāpēc sabiedrībai netiek pārraidītas Lemberga tiesas sēdes, ņemot vērā, ka viņš ir publiska persona un ar šādu lūgumu Ventspils mēram ir tiesības nākt klajā. Tā, piemēram, Latvijas Radio žurnāliste Zane Mače mikroblogošanas vietnē “Twitter” paudusi, ka ļaut vai neļaut medijiem plaši atspoguļo tiesas zālē notiekošo, ir atkarīgs no lietas dalībnieku gribas, kuri lūdz tiesu liegt šādu iespēju. Žurnāliste maldīgi likusi sabiedrībai noprast, ka ieinteresēts slēptas tiesas sēdes procesā ir Ventspils mērs, kurš, gan pretēji žurnālistes apgalvojumam, ir gadiem ilgi cīnījies par atklātu sēdi.

Kā liecina Ventspils mēra sniegta informācija un zemāk redzamais video materiāls no tiesas sēdes, Lembergs pats neskaitāmas reizes ir iesniedzis lūgumu filmēt un iepazīstināt sabiedrību ar tiesas procesa gaitu.

“Tiesas procesam kļūstot atklātam, nebūtu iespējama tā vienpusīgās un tendenciozās informācijas straumēšana, ko vērojam visa absurdā procesa garumā, tostarp “īpašiem”, ”objektīviem” medijiem, kurus prokuratūra pēc vajadzības var “izsaukt” un sev vajadzīgajā rakursā “apgaismot”. Atklāta procesa gadījumā visiem būtu iespēja pārliecināties, kā ir patiesībā,” iepriekš publiski paudis Lembergs.

Ventspils mēra lūgumu tiesā gan jau vairākkārt ir noraidījusi, kā rezultāta Lembergs vērsies Rīgas apgabaltiesā, iesniedzot lūgumu uz 400 lapām, aicinot tiesu novērst pret viņu vērstus kopumā 580 cilvēktiesību pārkāpumus. “Esmu vairākkārtīgi – vismaz 4 reizes – lūdzis Rīgas apgabaltiesu tiesvedības procesa norisi padarīt maksimāli atklātu – ļaut filmēt, pārraidīt interneta platformās utt. Diemžēl vienmēr pēc prokuroru uzstājīgas prasības atklātības nodrošinājums tika liegts,” norāda Lembergs.

Ja jau pat žurnālisti nav informēti par to, kāpēc Lemberga krimināllietas process nav atklāts, tad, saprotams, ka arī sabiedrība nezina, kāpēc un kurš vēlas noslēpt Lemberga beztiesisko stāvokli.


2,854 skatījumi

Un Tavas domas par šo?