Dalies, , Google Plus, Pinterest,

Drukāt

Posted in:

Par partiju reitingiem – vai patiesība acīs kož?

Oponenti nespēj samierināties ar konkurentu panākumiem!

Pirms Saeimas vēlēšanām būtiski pieaudzis koalīcijā esošās Zaļo un Zemnieku savienības (ZZS) reitings. Pēc SKDS jaunākās aptaujas datiem, par vēlamāko nākamās koalīcijas veidotāju gan latviski runājošie, gan krieviski runājošie uzskata ZZS. Saskaņā ar aptaujas rezultātiem, valdības veidotāja tiesības tai gatavi piešķirt 31,7% vēlētāju. Lai arī ZZS pozīcijas vienmēr bijušas stabilas un nekas nav liecinājis, ka politiskā apvienība varētu zaudēt savu pārliecinošo vēlētāju atbalstu, politiskā spēka oponenti savu neveiksmi nav gatavi pieņemt, tādējādi ap jaunākajiem datiem radot muļķīgu jezgu un cenšoties sacelt vētru ūdensglāzē.

Jaunākie dati, kas apliecina ZZS atbalstu, lielā mērā neatšķiras no decembrī publiskotajiem SKDS aptaujas rezultātiem, kas liecināja, ka pirmais trijnieks joprojām ir nemainīgs – partija “Saskaņa” ar 20,7%, pēc tam Zaļo un Zemnieku savienība (ZZS) ar 14,3% un Nacionālā apvienība ar 7,3%. SKDS vadītājs sociologs Arnis Kaktiņš atzina, ka, salīdzinot ar novembra rādītājiem, nelielas svārstības ir, un šobrīd visinteresantākā situācija ir “Vienotībai”, kuras iekļūšana Saeimā joprojām atrodas uz jautājuma zīmes.

Iespējams tieši Vienotības neizdevīgā pozīcija nav apmierinājusi bijušo Rīgas domes deputātu Valdi Gavaru, kurš sociālajā tīklā “Facebook” meties apgalvot, ka “SKDS” dati neatbilst patiesībai un ar tiem tiek mēģināt ietekmēt nākamo Saeimas vēlēšanu rezultātu. Šķiet, ka politiķis aizmirsis, ka ZZS vienmēr uzrādījusi labus rezultātus Saeimas vēlēšanās, it īpaši pēdējos gados, taču “Vienotības” krītošais reitings apliecina, ka tās ziedu laiki jau aiz muguras.

SKDS jau sâk potēt paredzamo Saeimas rezultātu. Diez cik vēlētāju noticēs?

Posted by Valdis Gavars on trešdiena, 2018. gada 10. janvāris

Vēl viens neapmierinātais ar rezultātu ir Jaunās Konservatīvās partijas līderis Jānis Bordāns, kurš tā vietā, lai censtos izskaidrot ZZS panākumu iemeslus, meties apvainot SKDS vadītāju Arni Kaktiņu. “Sniegt maksas pakalpojumus partijām ir likumīgi. Bet t.k. politikai jābūt caurspīdīgai, gaidām atbildi- cien. Arni Kaktiņ: cik bieži Jūsu vadītā kompānijā pēdējo gadu laikā ir apkalpojusi Ventspils pašvaldību un citas ar Lembergu saistītās organizācijas?” sociālā tīklā “Twitter” vaicā Bordāns, kura partija, starp citu, atrodas vēl zemākās pozīcijās kā “Vienotība”.

Skaidrs ir viens, ka pirms Saeimas vēlēšanām aktivizējusies politiskā cīņa un netiek smādēta katra iespēja apvainot savus politiskos konkurentus vai visos nāves grēkos. Patiesībā šāds aptaujas iznākums nedz politologiem, nedz vēlētajiem nav liels pārsteigums, jo politiskā elite šo gaidu laikā ir mainījusies un valdības groži jau divus gadus uzticēti ZZS pārstāvim Mārim Kučinskim, bet valsts vadību uzņēmies vēl viens zaļzemnieks Raimonds Vējonis, savukārt ministrijas vada veseli četri šīs politiskās apvienības politiķi.

Ņemot vērā, ka lielākais “smagums” atrodas tieši uz zaļzemnieku pleciem, nav pārsteigums, ka sabiedrība viņu paveikto novērtē un tas atspoguļojas arī aptaujas rezultātos. Savulaik, kad valdību vadīja pašreizējais Eiropas Komisijas viceprezidents Valdis Dombrovskis arī “Vienotības” reitingi bija augstāki, bet līdz ar Laimdotas Straujumas aiziešanu un Solvitas Āboltiņas nelabvēlīgo ietekmi uz partiju tie ir, šķietami, nelabojami kritušies. Vai tiešām ZZS konkurenti cenšas glābties oponentu apvainošanā, kamēr pat bērnam ir skaidrs, ka tas, kas vada kuģi, ir tā kapteinis?


2,578 skatījumi