Dalies, , Google Plus, Pinterest,

Drukāt

Posted in:

Čuguna lējējiem pašiem sava partija

Vai tiešām šī ir "Latvijas pēdējā cerība"?

Pirms Saeimas vēlēšanām, kā ierasts, dzirdam solījumus veidot valstī jaunu kārtību, kurā galvenā vērtību būtu cilvēks. Arī šogad rožainu un cerību pilnu solījumu netrūkst. Viena no partijām, kura sevi nosaukusi par “Latvijas pēdējo cerību” ir Jaunā konservatīvā partija (JKP).

Partija nedēļas nogalē nākusi klajā ar paziņojumu, ka vēlas kļūt par lielāko politisko partiju Baltijā. Vienlaikus Ministru prezidenta amatam virzīts Jānis Bordāns. Partija, kura līdz šim izcēlusies vien ar skaļiem solījumiem, plašiem oligarhu apkarošanas plāniem, maz apmeklētām tautas sapulcēm un skandāliem, pierādījusi, ka ambīciju tai netrūkst, taču vai šie tukšie solījumi maz ir izpildāmi?

Kaut vai paraugoties uz partijas programmu – tā satur tikai banālas, bezsaturīgas frāzes, kuras īsti nedod priekšlikumus, kā jauno kārtību ieviest. Kritiku neiztur arī JKP iecere kļūt par lielāko Latvijas partiju, bet triju gadu laikā – par lielāko partiju Baltijā. Šķiet, ka šādi paziņojumi ir pilnībā atrauti no realitātes, tāpat kā JKP Rīgas domes deputāte Juta Strīķes pārspīlētais secinājums, kas šīs politiskais spēks ir cilvēku pēdējā cerība.

Sapulcē partijas līderis Bordāns uzsver, ka JKP ir liels “darītājīpatsvars”. Vai tiešām tā ir izpildījusi savu solījumu iznīdēt korupciju Rīgas domē un saukt pie atbildības Rīgas mēru Nilu Ušakovu? Tieši šādus solījumus JKP izteica pirms pašvaldību vēlēšanām, taču nonākot Rīgas domē, no runāšanas uz darbiem partija tā arī nepārgāja, savukārt atbildību par solījumu nepildīšanu Strīķe nav uzņēmusies līdz pat šodienai. Tā vieta partija turpina ar skaistiem, rožainiem solījumiem bruģēt ceļu uz Saeimu.

Varam jau teikt, ka partijas pluss ir jaunas sejas politikā, taču skatoties uz viņu izteikumiem publiskajā telpā šausmās nākas saķert galvu un apjaust, ka diez vai šādi cilvēki vedīs Latviju pretī saulainai nākotnei. Piemēram, JKP Ētikas komisijas loceklis Guntars Vaivars pārsteidzis ar statusam netipiskiem tvītiem sociālajā tīklā “Twitter”.

Viņš Stambulas konvencijas ietekmi uz demogrāfiju nodēvējis par ”smirdēšanu”, uzskatot, ka maldinoši ir apgalvojumi, ka ”masu emigrāciju aizvietos aktīvāka drāšanās”. ”Antistambulisti ir tik tupi, ka nezina – vācu valodā ir trīs dzimumi,” tvītoja ētikas zinātājs. ”Tāpēc kretīniski interpretēja vācu tekstu. Tādi arī pelnījuši regulāru banku izlaupīšanu un masu emigrāciju tā rezultātā.” Tvīti gan izdzēsti, taču vai šāda rīcība ir pieļaujama ētikas komisijas loceklim?

Partijas izdarības un pļāpas tiešām atgādina īsta čuguna liešanu ar milzīgu jaudu, gluži kā cenšoties aizvietot Liepājas metalurgu. Un, šķiet, ka šī daiļrunāšana ir vienīgais veids, kā JKP spēj izpausties. Daudz vieglāk taču ir runāt muļķības un izlikties par tautas aizstāvjiem, solot lietas, kuras tāpat nebūs jāizpilda. Bet tam visam ir arī sava gaišā puse – vismaz Artuss Kaimiņš vairs nejutīsies vientuļš, varēs liet čugunu ar Bordānu kopā.


4,421 skatījumi

Un Tavas domas par šo?