Dalies, , Google Plus, Pinterest,

Drukāt

Posted in:

Lemberga potenciāls ir jāizmanto visai Latvijai

Kā Latvijai attīstīties vienotā kopsolī?

Tuvojoties Latvijas simtgadei, kurai valdība gatavojas ar plašu vērienu, arvien biežāk dzirdam apgalvojumus, ka Latvijā pie varas esošie nemaz nedomā par savu tautu – to redzam gan skatoties uz nodokļu reformu, gan uzņēmējdarbības vidi, gan veselības un izglītības nozari, kurā, lai arī uzsāktas reformas, joprojām valda haoss. Tā vien šķiet, ka deputātiem vairāk interesē vien pašu labums un kabata, kā rezultātā jāsecina, ka iedzīvotāju ticība tam, ka Latvijā iespējama labklājība un laba nākotne, strauji mazinās.

Vienlaikus aptaujas liecina, ka iedzīvotāju domas dažādos reģionos krasi atšķiras, un tas nav pārsteigums, jo attīstības modelis novados iezīmē pamatīgas atšķirības. Tā, piemēram, kamēr vienā pilsētā attīstās rūpniecība un tiek radītas jaunas darbavietas, otrā paaugstinās bezdarbs un samazinās iedzīvotāju skaits, jo izdzīvošana tajā ir kļuvusi teju neiespējama.

Viena no pilsētām, kas uz Latvijas fona vienmēr ir izcēlusies, ir Ventspils. Gadu gaitā Ventspils ir kļuvusi ne tikai par vienu no skaistākajām un sakoptākajām Latvijas pilsētām, bet arī par veiksmīgāko saimniekošanas jautājumos. Tā nepārtraukti attīsta gan infrastruktūru, gan pilnveido piedāvājumu klāstu tūristiem un pilsētas iedzīvotājiem. Iespējams, vairāk nekā citur, Ventspilī vērība tiek pievērsta uzņēmējdarbības attīstībai un uzņēmēju atbalstam, par ko liecina fakts, ka bezdarba līmenis Ventspils pilsētā regulāri ir zemāks nekā Latvijā vidēji. Tāpat Ventspilī ir viens no augstākajiem iedzīvotāju labklājības līmeņiem un, salīdzinot ar citām Latvijas pilsētām, Ventspils uzrāda labus rezultātus. Pērn pilsēta sasniedza atzīstamu līmeni atalgojuma jautājumā – vidējā bruto alga pērn bija trešā lielākā starp republikas pilsētām – 775 eiro. Taču kā tas iespējams, ka Ventspilī dzīves līmenis iet uz augšu, kamēr atsevišķās Latvijas pilsētās tas strauji krītas?

Taisnības labad jāsaka, ka ne jau vienmēr Ventspils ir bijusi šādā stāvoklī un pirms aptuveni trīsdesmit gadiem tā nebija nedz skaistākā, nedz sakoptākā Latvijas pilsētā. Tieši otrādi – lasot vecos avīžu sludinājumus, kuros iedzīvotāji meklē dzīvesvietu, stāv rakstīts “nepiedāvāt pirmo stāvu un Ventspili”. Ventspils ir gājusi tālu ceļu, lai šodien ieņemtu īpašu vietu Latvijas attīstībā un nodrošinātu gan neskaitāmas darba vietas, gan atvērtu jaunas rūpnīcas un pilnveidotu sevi kā starptautisku nozīmes tranzīta centrs. Var jau teikt, ka liela daļa panākumu saistīta ar to, ka Ventspils ir ostas pilsēta, tomēr arī pirms trīsdesmit gadiem osta šeit bija, un tomēr tā tika uzskatīta par sliktāko pilsētu Latvijā. Tāpēc neapšaubāmi raugoties uz dažādu pilsētu attīstības ceļu ir svarīgi skatīties visu kopainu – vai pilsēta pa šiem gadiem ir attīstījusies, vai varbūt situācija tajā ir kļuvusi vēl sliktāka? Un šeit jāatzīst, ka atbildība par to, kāda ir katra pilsēta, jāuzņemas to saimniekiem. Un Ventspilī tas ir politiķis Aivars Lembergs, kurš pilsētas vadību uzņēmās brīdī, kad sliktāk jau vairs nevarēja būt. Par savu pilsētu Lembergs vienmēr runā ar lepnumu, kas apliecina, ka kopīgi padarītais darbs dot gandarījumu gan pilsētniekiem, gan pašam tās vadītājam.

Lai arī Latvija kopumā soļo attīstības virzienā, tai vēl daudz būtu jāmācās no šīs vienas pilsētas, kuras priekšgalā jau ilgstoši atrodas Lembergs, kura pieeja, šķiet, pavisam savādāka nekā visos citos reģionos. Par to varam pārliecināties arī brīžos, kad Ventspils mērs komentē notikumus valstī – nereti viņa skatījums nesakrīt ar tiem, kas atrodas Saeimā un, kurus tik ļoti mīl kritizēt tauta. Protams, arī Ventspils mēram tiek sava deva kritikas, taču par darba spējām un ieguldījumu pilsētas attīstībā Lembergam pārmetumus neviens vēl nav izteicis, jo pavisam vienkārši – nav jau par ko.

Neapšaubāmi, Lembergam ir potenciāls, kuru būtu vērts izmantot un ieguldīt visas Latvijas valsts labā. Jo ar ko atšķiras Rēzekne vai Bauska? Arī šajās pilsētās iedzīvotāji vēlas dzīvot labi un rast iespēju strādāt, saņemt pienācīgu atalgojumu un sniegt saviem bērniem labu izglītību. Vai tiešām katrā pilsētā un novadā nepieciešams izgudrot velosipēdu vēlreiz no jauna, ja visai Latvijai jau ir iespēja ieklausīties Lemberga redzējumā un attīstīties vienotā kopsolī?


4,145 skatījumi

Un Tavas domas par šo?