Dalies, , Google Plus, Pinterest,

Drukāt

Posted in:

Pamatotas aizdomas par manipulācijām ar vēlēšanu rezultātiem, var tikt apšaubīta jaunās Saeimas leģitimitāte

5 jautājumi, uz kuriem, visticamāk, nevarēs atbildēt Cimdars

Centrālajai vēlēšanu komisijai būs jāvērtē divu Saeimā neievēlētu politiķu lūgums pārskaitīt balsošanas rezultātus. Zaļo un zemnieku savienības deputāts Jānis Klaužs vēlēšanu naktī saskatījis iespējamas manipulācijas ar atsevišķu kandidātu plusiem un svītrojumiem.

Pārskaitīt saņemtos plusus un svītrojumus Centrālo vēlēšanu komisiju lūgusi arī Zaļo un Zemnieku savienības deputātu kandidāte Kurzemes vēlēšanu apgabalā Aija Barča. Viņas iesniegums esot reakcija uz iedzīvotāju bažām, ka viņu izvēle palikusi nesaprasta.

J. Klaužs, kas valsts līmeņa politikā no Tautas partijas ienāca 9. Saeimā un kopš tā laika tika ievēlēts līdz pat 12. Saeimai, bet ne 13. Saeimas vēlēšanās, uzskata, ka viņam nezināmi spēki nelikumīgi grozījuši vēlēšanu rezultātus.

Proti, vēlēšanu naktī viņš ik pēc stundas oficiālajā Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) interneta vietnē fiksējis tur uzrādītos rezultātus. Viņa uzmanību pievērsis fakts, ka stundas laikā būtiski samazinājies vēlēšanu biļetenos viņam ieliktais plusiņu skaits. Īsi pēc vieniem naktī CVK uzrādīja, ka par viņu ievilkti 1246 plusiņi, bet pēc stundas un divām minūtēm plusiņu skaits par 493 vienībām sarucis.

Deputāts, kurš iepriekšējās vēlēšanās no ZZS saraksta Latgalē bieži bijis populārākais, uzskata, ka tā ir droša zīme – vēlēšanu rezultāti ir nelikumīgi ietekmēti. Bažīgu viņu dara arī fakts, ka laikā, kamēr viņam sarucis plusiņu skaits, viņa partijas biedriem sarucis izstrīpojumu skaits. Turklāt no pieciem kandidātiem, kuru vēlēšanu rezultātos fiksētas izmaiņas, tikai J. Klaužam sarucis plusiņu skaits. Pārējiem zuduši tikai svītrojumi.

cvk2018

«Esmu sapratis, ka šīs ir dīvainības, par kurām sabiedrībai jāuzzina. Man liekas, ka man ir nozagti kādi pieci simti plusu, un tas uzreiz visu maina. Es tam nevaru piekrist, ka man pazūd plusi, bet saraksta biedriem pazūd mīnusi. Ir skaidrs, ka kāds ir pieslēdzies pie sistēmas, jo plusu var palikt tikai vairāk, ne mazāk, bet te noticis savādāk,» saka J. Klaužs.

Viņš par savām aizdomām jau informējis Drošības policiju – pagaidām mutiski – un vērsies ar iesniegumu pie CVK vadītāja Arņa Cimdara. «Viņi ir lietas kursā, bet pagaidām nejūtu, ka būtu liela interese par šo gadījumu,» saka politiķis.

To, ka no J. Klauža saņemts iesniegums, CVK vadītājs A. Cimdars neslēpj, taču uzskata, ka politiķa satraukumam nav pamata. Viņš skaidroja, ka, skaitot 13. Saeimas vēlēšanu rezultātus, komisija pirmo reizi datus atjauninājusi ik pēc 30 minūtēm, nevis ik pēc stundas, kā tas bijis līdz šim, līdz ar to balsu skaitīšanas process bijis dinamiskāks.

J. Klauža fiksētās dīvainības, ka pretēji ierastajam plusu un svītrojumu skaits tikai aug, A. Cimdars skaidro ar jaunu balsu skaitīšanas metodoloģiju. Proti, iepriekšējās vēlēšanās tika apkopoti vēlēšanu iecirkņu pilnībā pārbaudītie un apstiprinātie protokoli, bet šajās vēlēšanās elektroniski tika reģistrēti un kopējā, CVK interneta vietnē publiski pieejamajā datu bāzē ievadīti jau protokoli, kuri pārbaudīti tikai vienu reizi. Ja kādā vēlēšanu iecirknī protokolā tika konstatēta kļūda, tad viss protokols ar tajā iekļautajām balsīm, plusiem un svītrojumiem no datu bāzes tika izņemts, bet atpakaļ iekļauts tikai pēc kļūdu novēršanas. A. Cimdars uzskata, ka J. Klaužs pamanījis tieši to brīdi, kad kaut kādu kļūdu dēļ no sistēmas izņemts viens vai vairāki protokoli, taču kopumā balsu skaitīšana bijusi korekta.

«Pats svarīgākais. Jāsaprot, ka vēlēšanu iecirkņos balsis saskaitīja uz vietām un neviens iecirkņa protokols nav apstrīdēts kā ačgārns vai nepareizs,» uzsver A. Cimdars. Vienlaikus viņš piekrīt, ka J. Klaužam ir tiesības saņemt atbildes uz viņu interesējošajiem jautājumiem. Arī tad, ja nepieciešama Drošības policijas iejaukšanās.

Jautājumi Centrālajai vēlēšanu komisijai un tās vadītājam A.Cimdaram:

Jautājums Nr.1
Kur politiskās partijas, mediji un sabiedrība var iepazīties ar nolikumu par šo t.s. jauno balso skaitīšanas metodoloģiju. Kad tā ir ieviesta, ar kā rīkojumu, vai CVK visiem iesaistītajiem ir rīkojusi apmācības par to, kur var iepazīties ar tās specifikāciju un kas ir pārbaudījis šādas metodoloģijas drošību un neievainojamību. Vai jaunās metodoloģijas izmantošana nevarēja konfliktēt ar balsu uzskaitīšanas sistēmu, kura tika veidota, visticamāk, iepriekšējai metodoloģijai. Vai par jaunās metodoloģijas ieviešanu nevajadzēja savlaicīgi informēt politiskās partijas, novērotājus un sabiedrību jau pirms vēlēšanām, skaidrot tās priekšrocības, diskutēt par tās riskiem. CVK komentārs?

Jautājums Nr.2
A.Cimdara arguments par “Ja kādā vēlēšanu iecirknī protokolā tika konstatēta kļūda, tad viss protokols ar tajā iekļautajām balsīm, plusiem un svītrojumiem no datu bāzes tika izņemts, bet atpakaļ iekļauts tikai pēc kļūdu novēršanas.” satur loģisko kļūdu, kas nav savienojama ar atklātībā nākušajiem mobilā telefona ekrānšāviņiem, kuros attēlotas balsu skaita izmaiņas. Ja tiktu izņemts kāds protokols, tad balsu skaits būtu tikpat būtiski mainījies arī citiem sarakstā esošajiem, nevis tikai vienam J.Klaužam. CVK komentārs?

Jautājums Nr.3
Ja kādā balsu skaitīšanas protokolā ir konstatēta kļūda par 493 “plusiem” Jānim Klaužam, tad kurā vēlēšanu iecirknī tas ir noticis. Vienā vai vairākos. Vienlaicīgi vai dažādos laikos. Kas ir par pamatu šai kļūdai. Ko CVK ir darījusi, lai šādas kļūdas novērstu. Cik šādu kļūdu šajās vēlēšanās bija. Vai šāda tipa kļūdas bija tikai attiecībā uz vienu deputāta kandidātu, vai uz vairākiem. Vienā vai vairākos vēlēšanu apgabalos. CVK komentārs?

Jautājums Nr.4
Vēlēšanu dienā Latvijā konstatēti uzbrukumi e-pasta sistēmām, tīmekļa vietnēm un tīkla infrastruktūrai valsts sektorā, vēsta drošības incidentu novēršanas institūcijas Cert.lv vadītāja vietnieks Varis Teivāns. Viņš norādīja, ka līdz šim izdarītie uzbrukumi nav radījuši kaitējumu, vai iedzīvotājiem jūtamu efektu, jo tos ir izdevies atvairīt. Vai nevarētu būt, ka notikusi arī iejaukšanās balsu uzskaites sistēmā, kā rezultātā koriģēti dati. Vai iejaukšanās varētu būt bijusi no Latvijas teritorijas vai arī no ārvalstīm. CVK komentārs?

Jautājums Nr.5
Jau vairākus gadus vēlēšanu balsu uzskaites elektronisko sistēmu izstrādā viens un tas pats uzņēmums SIA „SOAAR”. Tikai šī firma kopš 2011. gada uzvar Centrālās vēlēšanu komisijas publiskajos iepirkumos, kas paredz nodrošināt e-pakalpojumus Saeimas, pašvaldību un Eiroparlamenta vēlēšanās. Vai arī citās ES valstīs vēlēšanu balsu uzskaites sistēmas darbību nemainīgi gadu no gada nodrošina salīdzinoši neliels privātuzņēmums. CVK komentārs?

Publikācijas sagatavošanai izmantoti lsm.lv un nra.lv avoti.

Foto: F64


5,553 skatījumi

Un Tavas domas par šo?