Dalies, , Google Plus, Pinterest,

Drukāt

Posted in:

JKP ar reklāmas palīdzību mēģina ietekmēt ģenerālprokurora izraudzīšanos

Vai mums būs JKP paklausīgs ģenerālprokurors?

Šonedēļ Tieslietu padome ir sākusi uzklausīt ģenerālprokurora amata pretendentus un lemt par piemērotāko kandidātu. Lai arī Saeimas Juridiskās komisijas priekšsēdētājs Juris Jurašs (JKP) Tieslietu padomē uz ģenerālprokurora kandidātu iztaujāšanu savā vietā deleģējis komisijas deputātu un partijas biedru Jāni Butānu, kaut gan likums par šādu iespēju klusē, Jurašs un Jaunā konservatīvā partija (JKP) ar reklāmu par to, kāpēc, viņuprāt, koruptīvajai sistēmai šis ir izšķirošs mirklis, acīmredzami mēģina noteikt virzienu, uz kuru virzīties ģenerālprokurora izvēlē.

Reklāmā Jurašs runā par to, kas stāv aiz milzīgās melu kampaņas par un ap ģenerālprokurora ievēlēšanu un kam ir svarīgi noturēt līdzšinējo mafiozo sistēmu. Tāpat tajā izskan jau pierastie JKP apgalvojumi par to, ka nākamajam ģenerālprokuroram jābūt tiesiskuma garantam, gan to, ka tā uzdevums ir nepieļaut valsts nozagšanu.

Reklāmā Jurašs ne tikai mētājas ar nepierādītiem faktiem, bet arīdzan iekļāvis Valsts prezidenta Egila Levita izteikumus, ka prokuratūra Latvijā šobrīd darbojas zem viduvējā līmeņa. “Tev ir jāredz prokuratūras loma valstī. Tev ir jāsaredz arī problēmas. Kāpēc prokuratūra ir darbojusies līdz šim, es teiktu, viduvējā līmenī. Vai pat nesasniedzot labākā gadījumā viduvējo līmeni. Vai ir pat zem viduvējā līmeņa,” video redzams tieši šāds prezidenta citāts.

Prezidenta kritiskie vārdi par prokuratūru skan gluži kā pēc JKP pasūtījuma teikti. Ja sākotnēji nebija saprotams, kāpēc prezidents pirms vairākām nedēļām pēkšņi nāca klajā ar prokuratūras darba novērtējumu, tad šobrīd nevar izslēgt varbūtību, ka šie apgalvojumi ir jau iepriekš saplānoti, lai iekļautos šajā JKP kampaņā. Tas pamatoti liek uzdot jautājumu par to, vai mums tik tiešām ir Valsts prezidents, vai tomēr marionete JKP rokās, kā atsevišķi mediji izteikušies?

Jāpiemin, ka šī reklāma arī pastiprināti reklamēta ne tikai Youtube, bet arī sociālajā tīklā Facebook, kur par to iztērēti gandrīz 800 eiro.

Jāatzīst gan, ka šis nav pirmais mēģinājums ietekmēt ģenerālprokurora izvēli. Tā, piemēram, ar Rūdolfu Meroni, kas nereti tiek minēts kā JKP sponsors, medijos bieži saistīts portāls vairākkārtēji izvēlējies ieguldīt naudu tieši ar prokuroru Juri Jurisu saistītā reklāmā, kas varētu dot signālu par Meroni ieinteresētību jaunā ģenerālprokurora konkursa iznākumā.

Vai tas nozīmē, ka viss jau ir izlemts un tagad tikai nepieciešams par to pārliecināt arī Tieslietu padomes locekļus, no kuriem dažus Jurašs reklāmā nav kautrējies nodēvēt par ieinteresētiem turpināt Kalnmeieram paklausīgi iesākto “darbu”? Bet kā ar pašiem JKP? Vai manipulācijas mēģinājums ar Tieslietu padomes locekļiem, izmantojot reklāmas palīdzību, lielā mērā neapstiprina viņu ieinteresētību konkrētā iznākumā?


1,800 skatījumi

Un Tavas domas par šo?